Çift Terapisi Nedir?
Evlilik ve çift terapisi eşler arasındaki ilişkisel sorunların azaltılmasında kullanılan bir sağaltım yöntemidir. Çift terapisi geçmişe sahip olan bir tedavi yaklaşımıdır. Bilimsel çalışmalar evlilik sorunlarının azaltılmasında çift terapisinin en etkili yol olduğunu göstermektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda çift terapisinin evliliklerinde sorun yaşayan eşlerin depresyonunu azaltmada ilaçtan daha etkili sonuç verdiği görülmüştür.
Çift Terapisine ne zaman gidilmeli?
Evli ya da sevgili olması fark etmeksizin çiftler ilişkilerindeki uyum sorunları, çatışma ve iletişim problemleri için terapi alabilirler. Hatta çiftlerin boşanmış olması haline bile aralarında yaşanan ilişkisel problemler veya çocuklar ile ilgili çatışmaların çözümü için çift terapisi fayda getirir.
Evliliklerin boşanma ile sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden biri eşlerin evlilik uyum ve doyumlarının azalmasıdır veya hiç olmamasıdır. Evlilik doyumunun ilişkiden duyulan mutluluk olduğunu göz önünde bulundurursak evlilik olsa da olmasa da ilişkilerde problem kaynağının önemli bir kısmı burada görülmektedir.
İlişki de çatışmaların olması çok normaldir. Çatışmaların çözüme ulaşmadığında ve ilişkide doyum azalmaya başladığında çiftler terapi için arayışa girerler. Ancak uzman olarak önerimiz, evlilik öncesinde de henüz bir uyum sorunu olmasa bile evlilik öncesi danışmanlık ya da evliliğin ilk dönemlerinde evlilik danışmanlığı alınmasıdır.
Önleyici müdahaleler ile ilişki de çatışma alanları daraltılır ve çatışma yönetme beceriler geliştirilebilir.
Çift Terapisinde hangi konular çalışılır?
İletişim sorunları
Tekrar eden konularda çatışma
Aldatma
Evlilik öncesi hazırlıklarda çatışma sorunları
Evlilik sonrası aileler arası çatışmaların yönetimi
Ebeveynlik stillerinin farklı olması sebebi ile tekrar eden çatışmalar
İlişkide uyum sorunu (farklılıkların ortak noktada buluşamaması)
Cinsel sorunlar
Sık sık ya da belli periyotlar ile ayrılmaya karar verme ama ayrılamama
Kıskançlık
Eşlerin birbirinin ailesi ile problem yaşaması
Kültürel farklılıklar
Ekonomik alışkanlıklar sebebi ile ortaya çıkan çatışmalar
Mizaç farklılıkları
Evlilik Dışı İlişkiler
Anne – Baba olamama
Anne – Baba Danışmanlığı
Çocuk sahibi olamama (infertilite)
Kaybetme korkusu
Ayrılma anksiyetesi
Fiziksel ve Sözel Şiddet
Ailede kayıp veyas
Değişen koşullara uyum
Bağımlılık
Çiftler terapi sürecinden ne beklemeli?
Çiftler terapi sürecine bazen spesifik bir konunun çözümünü bulamadıkları için gelirken bazen de uzun süredir devam eden biriken ve dönüşen problemler ile başlamak isteyebilirler.
Hiçbir ilişkinin problemsiz, çatışmasız ve sorunsuz olması mümkün değildir. Terapi süreci çatışmaların yok olacağını vaat etmez.
- Çiftlerin problemlerin üstesinden gelme becerilerini geliştirir
- Problemlerin arkasında yatan duyguların fark edilmesini ve ifade edilmesini destekler
- Toplumsal ve öğrenilmiş kodların ilişkiye yansımalarının fark edilmesini sağlar
- İletişim becerilerini güçlendirir
- Bireysel sorunların, geçmişten gelen sorunların ve ilişkiye ait sorunların ayırt edilmesini sağlar
- Mizaç ve kültürel alışkanlıkların esneyerek ilişkide orta yol bulunmasına dair bakış açıları geliştirir
Çift Terapisinde partnerimin yanında açıkça söyleyemeyeceğim şeyler olursa terapi anlamını yitirmez mi?
Çiftler özellikle ilk seansta kendilerini yeterince açamama, sürecin fayda getirip getirmeyeceği gibi endişeler yaşarlar. Genel olarak terapiye gelen çiftler arasında iletişim sorunu da olduğu için birbirleri ile ilgili bazı problemler başlıklarını seansta ifade etmekte zorlanabilirler. Gerçek problemlerin ifade edilemeyecek olması terapi sürecinin fayda getirmeyeceğine dair düşüncelerini besler.
Ancak seansta kurulan terapist ile çiftler arasındaki güven ilişkisi bu endişelerin giderilmesine yardımcı olur. Çift terapilerinde bağlı olunan ekole göre çiftler bireysel olarak da seansa alınır. Bu şekilde ifade edilmesi güç konular tespit edilerek kişinin bu konuda cesaretlendirilmesi ya da o konuya ilişkin duygu ve düşünceleri ele alınır.
Terapiye gelmeden önce nasıl hazırlık yapabilirim?
Psikoterapi sürecinde gerekli olması durumunda terapistiniz sizinle seans saati dışında yapmanız gerekenleri paylaşacaktır. Terapi sürecinde sizden doldurmanız beklenen ölçek ve formlar olabilir ya da terapistinizin benimsediği çalışma yaklaşımının gerekliliklerine göre farklı türden ev ödevleri ve seans dışı alıştırmalar yapmanız beklenebilir. Terapistiniz sizden bunlardan birini talep etmediği sürece seansa vaktinde gelmek ve seans süresince seansta olmak haricinde sizden beklenen bir hazırlık bulunmamaktadır.
Seans süresi ve sıklığı nasıl olmalıdır?
Çift terapilerinde seans süresi uzmanın bağlı olduğu ekole göre farklılık gösterir.
Genel olarak bireysel seanslar 45 – 50 dakika sürerken, çift seansları 1 saat ile 90 dakika arasında sürmektedir.
Çift Terapilerinde Süreç Nasıl İlerler?
Çiftler görüşmeye ilk geldiklerinde en çok sürecin nasıl devam edeceği hakkında bilgi almak istiyorlar. Bazen ilk görüşme de köklü bir değişiklik olacağına dair beklentileri de olabiliyor. Ancak özellikle ilk görüşmeler de uzman çoğu zaman getirilen problem üzerinden hemen ne yapılması gerektiği ne yapılmaması gerektiği kimin haklı ya da haksız olduğu ile ilgili bir geri bildirim vermez.
Çünkü özellikle ilk üç görüşme çift ilişkisini ve bireyleri tanımak, ilişkideki çatışma döngülerini anlamak için bilgi toplanılan süreçtir.
İlk görüşmede birlikte alınan çiftler problemin dinamiğine göre sonraki iki seansta ayrı ayrı alınabilir. Bazı durumlarda ikinci görüşme her çiftin ayrı alındığı blok seans olarak da yapılabilir. Belirli bir aşamaya kadar sadece çift olarak ilerlenebilir ya da bir kaç seans sonra uzman sadece bir çift ile bir süre ilerlemeye karar verebilir.
Burada önemli olan çiftin yapısı ve problemin dinamiği olduğu kadar uzmanın benimsediği ekol ve geliştirdiği çalışma tarzıdır.
Bazı uzmanlar sadece çift olarak ilerleyip bireysel olarak bir çiftin ayrıca destek alması gerektiğini düşündüğünde başka bir uzmana yönlendirme yapabilir.
Yetişkin ve çift terapilerinde bireylerin ilk görüşmeyi yapıp karar vermesi en uygun olanıdır. Sürecin nasıl ilerleyeceğini en iyi öğrenecekleri yer orasıdır. Görüşmelerin sıklığına, ihtiyaçlara uzman ile birlikte karar verme hakları vardır. Kurmaya çalıştıkları ilişki içerisinde hem süreci anlayıp hem de belirleyebilirler.
Zaten terapinin doğası da budur. Danışan ile terapist bir yolculukta beraber sorumluluk alırlar.
Terapi ile İlişki Kurtulur mu?
Çiftler çoğu zaman bitmek üzere olan ilişkilerini kurtarmak için son çare olarak terapiye gitmeyi tercih ederler. Bazen de artık ilişki içerisinde katlanamadıkları tartışmalar, baş edemedikleri duygular neticesinde kendilerini bir danışmanın karşısında bulurlar.
En büyük arzulara anlaşılmak olur. Anlaşılıp haklı olduğunu partneri gördüğü an içlerindeki o koca kütlenin eriyip gideceğine inanırlar.
Peki ilişkilerde anlaşılmak bu kadar önemliyken ve hayat arkadaşı olarak yakınımıza bu kadar birisini almışken neden iki kişinin birbirini anlaması ve hak vermesi bu kadar zorlaşmakta?
İkinci soru; haklı olmak, anlamak ilişkinin iyi gitmesi ve devam etmesi için her zaman tek başına yeterli mi?
Büyüdüğümüz kültür, doğduğumuz ev, sahip olduğumuz koşullar ve kişiliğimiz ile bir ilişkinin içerisinde var olmaya çalışırken bir karşımızdakinin de kendine has kişiliği ve getirdikleri ile uyumlanmak bir süreçtir. Bu süreçte kişinin ilişkisine uyumlanması için önce kendine ve hayata uyumlanmış olması gerekir.
Çift terapisinde kişilerin hem bireysel farkındalıkları hem de bagajlarında getirdiklerinin ilişkiye neye dönüşerek girdiği üzerinde çalışırız.
Bazen çiftler birbirlerini daha iyi anlar ve yola devam eder.
Bazen çiftler birbirlerini daha iyi anlar ve kendi yollarına devam eder.
İlk Görüşme için Ödeme Yapmasak Olur mu?
Birçok kişi psikolojik destek almaya karar verdiğinde ilk olarak nerden nasıl başlayacağı konusunda kafasında sorular oluşmaya başlar. Daha önce terapiye giden bir tanıdığından aldığı numarayı ya da internetten arayarak bulduğu birini arayarak ilk yanıtlarını toplamaya başlar.
Çoğu zaman bu ilk telefon görüşmesinde kişiler problemini hızlıca anlatarak ya da 15 dakikalık bir ön görüşme talep ederek hem süreç hakkında bilgi almaya çalışırlar hem de bu sayede ilk seansa geldiklerinde hemen iyileşme sürecine başlayarak zamanı hızlandırdıklarını düşünürler.
Evet uzmanın problemi anlaması ve danışanıyla birlikte ortak bir tanım yapması süreç için atılmış çok önemli bir adımdır. Bu bir ön görüşme olarak tanımlanabilir.
Ancak ilk görüşme sadece problemin tanımlandığı bir içeriğe sahip değildir. Çift ya da bireysel fark etmeksizin terapist ilk görüşme de danışan/danışanlar hakkında olabildiğince çok bilgi toplamaya çalışır. Topladığı bilgiler ile tedavi planı hazırlanır. Bu yüzden aslında terapi sürecinin mihenk taşı olan ilk görüşme çok önemlidir.
Birçok danışan ilk seansın ücretsiz olmasını talep edebilir. Ancak bu seans da sürecin bir parçası hem de belki de en önemli parçası olduğu için ilk görüşmeyi herhangi bir görüşme gibi görmek büyük yanılgı olacaktır.
Ön görüşmelerin ücretsiz olması kurumun ve uzmanın tercihine göre değişkenlik gösterebilir.
İzmir Çift Terapisi Fiyatları Nedir?
İzmir de Seans ücretleri 350TL ile 1250TL arasında değişmektedir.
İzmir Alsancak’ta Bulunan Halka Eğitim ve Danışmanlık merkezimizde Çift seanslarının ücreti değerlendirme seansları ve takip görüşmeleri olarak ayrılır. 400 ile 1250 TL arasında değişmektedir.
Nasıl randevu alabilirim?
Telefon ile (0232) 503 90 65 nolu telefonu arayarak veya randevu@halkapsikoloji.com e- posta adresine mail atarak randevu alabilirsiniz. Halka Psikoloji çatısı altında verdiğimiz psikoterapi ve psikolojik danışmanlık hizmetleriyle ilgili detaylı bilgi almak isteseniz buraya tıklayabilirsiniz.