Çocuklarınızın yaşlarına ve mizaçlarına bağlı olarak farklı kurallara ve sınırlara ihtiyacı olabilir. Fakat onların hepsini eşit derecede sevdiğinizi ve değer verdiğinizi hissetmeleri gerekiyor bu şekilde, şefkatiniz ve dikkatiniz için rekabet etmek zorunda olduklarını hissetmeyecekler. Bu duyguları, düzenli olarak her çocukla özel zaman geçirerek, herkese sarılmalar ve gülümsemeler vererek ve çocukları birbirleriyle karşılaştırmamaya çalışarak artırabilirsiniz. Çocukların paylaşım hakkında bilgi sahibi olmaları gerekse de, paylaşmamaları gereken bazı özel şeylerinin olduğu bilincini de kazandırmak gerekir. Biraz özel alan kardeşlerin giremediği bir çekmece bile çocuğun kişisel alan ve kişisel gizlilik gibi kavramları öğrenmesi için iyi bir fikirdir.
Kurallar, çocukların neyin iyi olduğunu ve neyin iyi olmadığını bilmesini sağlar. Eğer aile kurallarınız varsa çocuklara birbirlerinden nasıl davranmalarını beklediklerini hatırlatmak daha kolaydır. Çocukları kural koymaya dahil edin. Bu, çocuğunuzun onları hatırlamasına yardımcı olacaktır. Ev kurallarınızın bir kopyasını buzdolabına ya da herkesin görebileceği bir yere koyun. Çocuklar kuralları her zaman bükerler veya çiğnerler.
Bu durumda onlara kızmak yerine bu kuralların ne için koyulduğunu ve neden herkesin uyması gerektiğini onların anlayabileceği şekilde anlatın ve bir şans daha verin. Çocuklar hala kuralları çiğniyorsa daha önce kurallara uymadıklarında göreceklerini söylediğiniz sonucu uygulayın. Bir aile rutininiz olduğunda gündelik şeyler hakkındaki anlaşmazlıkları gidermek çok daha kolaydır. Bu, herkesin nerede oturduğunu, kimin ev işlerini ve hangi günlerde kimin ne yaptığını, oyun veya banyo için ilk sırada kimin olduğunu biliyor demektir.
Çocuklarda Kavgacılığın Sebepleri
Bu, çocuklarınıza iyi davrandıklarında fark etmek ve olumlu geri bildirim vermek anlamına gelir. Çocuklar anne ve babalarının sevdiği davranışları onlara göstermeye ve bu davranışları sürekli tekrarlayarak onların takdirini, ilgisini ve sevgisini kazanmaya çalışırlar. Siz çocuklarınızın bir numaralı rol modelisiniz. Çocuklarınızın işleri sakince ve saygılı bir şekilde yürütmesini istiyorsanız, sizi bunu yaparken görmeleri gerekir.
Başkalarından yaptıkları bir hata sonrasında özür dilemelerini istiyorsanız, özür dilemenizi de görmeleri gerekir. Siz çocuğunuzun problem çözme koçusunuz. Onlara anlaşmazlıklarla nasıl başa çıkacaklarını ve kızgın duyguları yönetme, pazarlık yapma ve adil davranma becerilerine yönelik onları yönlendirin. Çocuğunuza başkalarıyla oynama fırsatı verin. Oyun grupları, çocukların birlikte iyi oynamayı öğrenmelerine ve kavga yerine olumlu alternatifler uygulamalarına yardımcı olur.
Çocukta Kavgacılığı Önlemek
Sizin yardımınızla çocuklar kavga etmeden anlaşmazlıkları kendi başlarına çözmeyi öğrenebilirler. Bu, çocuğunuzun daha iyi geçinmesine ve diğer çocuklarla çatışmalarla olumlu bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olabilir. Zor durumlarda kavgalarla nasıl başa çıkılacağına dair önceden düşünmek yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, çatışmalar sona ererse, bir muamele veya ayrıcalığı kaldıracağınızı açıklamaya yardımcı olabilir. Fakat aynı zamanda, çocukların savaşması için daha az fırsatın olması için işleri ayarlamak iyi bir fikirdir. Tüm bunlara rağmen çocuğunuzdaki şiddet ve kavga davranışı devam ediyorsa uzman bir pedagogdan yardım almaktan çekinmeyin.