Birçok teori, çocuk gelişim aşamalarını ele almaktadır. Bu aşamaları bilmek, ebeveynlerin ve bakıcıların çocuk davranışlarını ve ihtiyaçlarını anlamalarına yardımcı olabilir. Erik Erikson etkili bir gelişim psikoloğuydu. Teorisi, doğumdan yetişkinliğe kadar psikososyal gelişim aşamalarını özetler. En popüler sahne temelli teorilerden biridir. Erikson, yaşamın sekiz aşamasını tanımlamaktadır. Bu aşamalardan beşi çocukluk ve ergenlik döneminde gerçekleşmektedir. Bebeklik: Güven ve güvensizlik çatışması.

İnsan gelişiminin ilk aşamasında bebekler dünyayı keşfederler. Ortamlarının güvenli ve öngörülebilir olup olmadığını öğrenirler. Bebekler ebeveynlerinin dikkatine ve rahatlığına ihtiyaç duyarlar. Ebeveynlerden, ilk güven ya da güvensizlik duygusunu geliştiriyorlar. Okul Öncesi Yıllar: Girişime karşı suçluluk. Çocuklar sosyal roller ve duygular hakkında bilgi edinir. Aktif ve meraklı hale gelirler. Hayali oyun bu aşamada çok önemlidir. Çocuklar iradelerini büyüdükçe sergilemeye devam eder. Ebeveynlerin ve bakıcıların tepkileri, çocuklarının davranışlarını etkileyecektir. Bir çocuğun kendi başına hareket etme isteğini ve aynı zamanda hatalı davranış konusundaki tutumlarını etkileyebilir.

Okul Çağı: Yetkinlik ve düşüklük çatışması. İlişkiler ve okul çalışması bu aşamada daha önemli hale gelir. Çocuklar çok çeşitli ve karmaşık duygular göstermeye başlar. Okuldaki veya arkadaşlarınızla olan sorunlar, depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık koşullarına yol açabilir. Akademik ve sosyal görevler daha zorlu hale geliyor. Ergenlik: Kimlik ve rol karışıklığı. Ergenler veya gençler, daha bağımsız hale gelir. Yeni davranışlar ve roller deneyerek yeni kimliklerini oluşturabilirler. Ergenlik genellikle bu aşamada gerçekleşir. Birçok fiziksel ve duygusal değişiklik bu dönemle birlikte gerçekleşir. Bu yıllar boyunca meydana gelen değişiklikler ebeveyn ile gencin ilişkilerini zorlayabilir. Yeni davranışlar sınır zorlamanın ötesine geçebilir ve sorunlara neden olabilir. Duygusal yükselişler ve alçalmalar devam edebilir. Bu durum endişe veya depresyona neden olabilir.

Ergen Danışmanı Rümeysa AKDAĞ

Çocuklar ergenliğe ulaştığında, ilişkiler çekişmeye neden olabilir. Platonik ve romantik ilişkiler bu strese neden olabilir. Ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişkiler sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Ancak ergenlikle birlikte gelen değişikliklerle zorlanabilirler. Örneğin, gençler romantik ilişkiler hakkında endişe duyabilirler. Bazı gençler, ilişkiler konusunda endişelenerek aşırı strese giriyor. Bu, zihinsel sağlık sorunlarına veya daha düşük yaşam kalitesine neden olabilir. Bir ankette, gençlerin %35’inin buluşma veya ilişkilerle ilgili bazı deneyimleri olduğu bildiriliyor. Bu %35’in neredeyse üçte biri cinsel olarak aktif olduğunu bildirdi. Bir başka çalışma, ilişkilerde gençlerin üçte birinin eşinden kötüye kullanımla karşılaşacağını bildirmektedir. Mahremiyet ve randevu istismarı zihinsel sağlık sorunları, kendine zarar verme ve intihar riskini artırabilir.

Çocuklar ve gençler büyüdükçe sosyal beceriler ve duygusal zeka geliştirir. Bu durum genellikle sağlıklı, mutlu yaşamlara kapı aralar. Ancak bazı çocuklar refahlarını bozan şekillerde davranırlar. Çocukların zihinsel sağlık sorunları hakkında bilgi edinmek, nasıl yardım edeceğiniz konusunda bilginizi artırabilir. Bazı beceriler çocuğunuzla daha etkili bir şekilde etkileşim kurmanızı öğretebilir. Ergen danışmanını görmek size bu becerileri öğretebilir. Bir terapist veya danışman aynı zamanda çocuklara veya gençlere yarar sağlayabilir. Terapi, çocukların düşünce ve duygularını işlemesi için güvenli bir alan olabilir. Çocuklar büyüdükçe ruh hallerinde ve davranışlarında değişiklik geçirirler. Bu değişikliklerden bazıları tahmin edilebilirdir.

Call Now Button