Sık yemek yemek, kendini zorla kusturma, düzenli müshil kullanımı ve aşırı egzersiz, bulimia nervoza’nın ortak göstergeleridir. Bulimia nervoza birçok genci etkileyen ciddi ve potansiyel olarak ölümcül olma ihtimali bulunan bir yeme bozukluğu türüdür. Medyadan, akranlarından ve genel olarak toplumdan kendi değerlerini ve arzu edilebilirliklerini öne süren mesajlarla bombardımana tutulan gençler özellikle zayıf kalabilmek için yiyeceklerle çok sağlıksız bir ilişki içerisine giriyor.

Bu durumun sonucu olarak da ya anoreksiya nervoza ya da bulimia nervoza yeme bozukluklarından birini geliştiriyorlar. Bu genellikle zaman içerisinde sağlıklarına ciddi ve potansiyel olarak geri dönüşü olmayan bir zarar verebilecek davranışlara yol açar. Günümüzde pek çok genç, alışveriş merkezinde ayakkabı dener gibi yeni diyetler denemekte ve bazen kilolarını ve vücut şekillerini takıntı haline getirmektedirler. Bir ebeveyn olarak, normal ergen davranışı ile bir yeme bozukluğunun farkını ayırt etmek zor olabilir. Bu yazımız, çocuklarınızın bulimia nervozadan muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız, işaretleri tespit etmenize ve hangi adımları atacağınızı bilmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

10 bulimia hastasının yaklaşık 8’i kadındır. Anoreksiden farklı olarak, bulimi olan birçok birey normal veya ortalamanın üstünde bir vücut ağırlığına sahiptir. Gençlerin ve genç yetişkin kadınların% 1 ila 2’sinin bulimiden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Genel nüfusa kıyasla, bulimia ile acı çeken birinin intihar etme olasılığı 7.5 kat daha fazladır. Yeme bozukluğu olanların yaklaşık % 50’sinde madde bağımlılığı sorunu da vardır.

Bulimia olan her 10 kişiden 8’i kaygı bozukluğu ile de mücadele etmektedir. Yeme bozukluğu olan kişilerde kaygı ve depresyon riski, yeme bozukluğu olmayanlara göre daha yüksektir. Bulimia genellikle ergenlik döneminde gelişir. Ancak bozukluğu olan birçok kişi 30’lu veya 40’lı yaşlarına gelene kadar genellikle anormal davranışları hakkında hissettikleri utançtan dolayı yardım istemez. Vücudunu beğenmemek hem anoreksi hem de bulimia gelişiminde anahtar faktördür.

Ergenlerde Kusma Hastalığı

Bulimi hastalarının da diğer psikiyatrik bozukluklara sahip olması nadir değildir. En sık eşzamanlı ortaya çıkan bozukluklar şunlardır: Bulimi olan kişilerde sıklıkla başka eşlik eden psikiyatrik bozukluklar da vardır. En sık görülen rahatsızlıklar; obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, anksiyete bozuklukları, madde kullanım bozuklukları, kişilik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu. Bulimia ile kendine zarar verme davranışları, intihar düşünceleri ve davranışları da yaygındır. Ebeveynler için özellikle buliminin erken evrelerinde nispeten sağlıklı olan gençlerin diyetle meşgul olmaları sonucu ortaya çıkar. Zaman zaman zayıf olmaları veya şişmanlamaları ile ortaya çıkan bir yeme bozukluğu belirtileri arasındaki farkı söylemek zor olabilir.

Ne arayacağınızı ve bulimia semptomlarını nasıl tanıyacağınızı anladığınızda, gerektiğinde müdahale etmeye hazır olursunuz. Unutmayın, erken müdahale, çocuğunuzun bir yeme bozukluğunun üstesinden gelmesine yardımcı olmak konusunda bir fark yaratabilir. Çocuğunuza, gözlemlemekte olduğunuz davranışlarla ilgili gerçekten endişe duyduğunuzu, herhangi bir şekilde yardım etmek istediğinizi ve konuşmak istiyorsa orada olduğunuzu bilmesini sağlayın. Yeme bozuklukları, zaman geçtikçe etkili bir şekilde tedavi edilmesi giderek zorlaştığından, erken müdahale çok önemlidir. Psikoterapi, çocuğunuzun altta yatan sorunlar ve buliminin tehlikeli şekilde kendini tahrip edici doğası dahil, yeme bozukluğunu neyin yönlendirdiğini anlamalarına yardımcı olabilir.

Call Now Button