1. Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği

Ölçek, 60-78 aylık çocukların ilköğretime ne düzeyde hazır olduklarının belirlenmesine yardımcı olur. Ölçek; gelişim ve uygulama olmak üzere 2 formdan oluşur ve çocukların tüm gelişim alanlarını, temel becerilerini temel alır.

2. Denver II Gelişim Tarama Envanteri

Envanter, 0-6 yaş arasındaki çocukların yaşadıkları gelişimsel sorunları tespit etmeyi amaçlar. 4 alt bölüm ve 116 maddeden oluşur. Çocuğun sosyal, ince motor, kaba motor ve dil alanlarındaki gelişiminin yaş düzeyine uygunluğunu inceler.

3. Metropolitan Okul Olgunluğu Envanteri

Envanter; 60-78 aylık çocukların sosyal, bilişsel, fiziksel ve duygusal alanlarda inceleyerek ilköğretime hazır olup olmadıklarını tespit etmeyi amaçlar. Kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme olmak üzere 6 alt bölüm ve 100 maddeden oluşur.

4. Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)

Envanter; 0-6 yaş çocukları gelişimsel alanda değerlendirmeyi amaçlar. Bilişsel-dil, ince motor, kaba motor, sosyal beceri ve öz bakım becerileri olmak üzere 5 alan hakkında bilgi verir.

5. Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı (GEÇDA)

Envanter; 0-72 aylık çocukların gelişimlerini ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesini ve gelişimsel geriliklerin erken tanılanmasını amaçlar. Psikomotor, dil, bilişsel ve sosyal-duygusal gelişim olmak üzere 4 alt bölüm ve 249 maddeden oluşur.

6. Cas Testi

Cas zeka testi ile öncelikle bilişsel değerlendirme yapılır. Ancak yapılan çalışma ile salt zekanın ölçülmesi değil nörolojik bir değerlendirme amaçlanmaktadır.
Cas testi aşağıdaki durumlarda kullanılır:
Üstün Zekalıların Tespiti
Öğrenme Güçlüğünün Değerlendirilmesi
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitenin Değerlendirilmesi
Zihinsel Engeli Olan Çocukların Değerlendirilmesi
Travmatik Beyin Hasarı Olan Çocukların Değerlendirilmesi
Ciddi Duygusal Bozuklukları Olan Çocukların Değerlendirilmesi
Planlama Problemleri Olan Çocukların Belirlenmesi

Otizm Spektrum Bozukluğu Kapsamlı Değerlendirme Seti (IVO-ODS)

Otizm Spektrum Bozukluğu, erken çocukluk döneminde kendini gösteren gelişimsel bir bozukluktur. Bilişsel, Dil ve Sosyal Gelişimi etkilemektedir. Erken tanı ve yoğun müdahale OSB’li çocukların gelişimleri için en önemli adımlardır.

Kapsamlı bir değerlendirme ve uygun müdahale programı ile büyük ilerlemeler kaydedilmektedir.

IVO-ODS, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) sahip olan 3-15 yaş aralığındaki çocukların değerlendirilmesi ve müdahale programı oluşturulmasına katkı sağlayan kapsamlı bir tarama aracıdır.

Ayrıca, otizm şüphesi görülen çocukların erken tanı ve yönlendirilmesine olanak tanımaktadır. Test, uygulanan çocuğun OSB’den etkilenme derecesi ve ihtiyaç duyduğu gereksinimler hakkında da bilgi vermektedir.

IVO-ODS toplamda dört değerlendirme aracından oluşmaktadır. Kapsamlı bir değerlendirme için her bir araç farklı bir gelişim alanını incelemektedir.
1. U-ODKL (Uyarlanmış Otizm Davranış Kontrol Listesi)

Otizm Spektrum Bozukluğuna bağlı olan belirtileri ve bu belirtilerin derecelerini değerlendirmek amacıyla uygulanmaktadır. Uygulama ebeveynler ile birlikte yapılmaktadır.

Uygulama çocuğun OSB’den etkilenme derecesi ve gereksinim duyduğu gelişim alanları ile ilgili bilgi vermektedir.
2. SEDA (Sosyal Etkileşimi Değerlendirme Aracı)

Çocuğun onu iyi tanıyan bir yetişkin ile oynadığı oyunun video kaydının yorumlanması üzerinden uygulama gerçekleştirilir. OSB’li çocukların sosyal gelişim alanlarının takibi ve oyunlarının incelenmesi değerlendirme açısından çok önemlidir. Bu nedenle, bu araçta çocuğun sosyal etkileşimi gözlemlenir ve sosyal becerileri değerlendirilir.
3. VODA (Vokal Davranış Örneği Değerlendirme Aracı)

Çocuğun vokal ifadeleri doğrudan yapılandırılmadan incelenerek dil gelişimi değerlendirilmektedir. Uygulama sonunda çocuğun otistik konuşma derecesi bulunur ve dil gelişimi açısından hedefler konularak hedefler doğrultusunda performansının arttırılması amaçlanır.
4. EDA (Eğitimsel Değerlendirme Aracı)

Çocuğun işlevsel davranışları beş farklı alanda (oturma davranışı, alıcı dil, ifade edici dil, beden kavramı ve konuşma taklidi) incelenerek gereksinimleri açısından eğitimsel program oluşturulmasına yardımcı olur.

Uygulamanın sonucunda çocuğun eğitim programı planlanması için uygun müdahale önerilerinde bulunulur ve hedef belirlemede rol alır.

Call Now Button