Orgazm disfonksiyonu, birisinin orgazma ulaşmakta zorlandığı bir durumdur. Bu zorluk, cinsel olarak uyarıldıklarında ve yeterli cinsel uyarılma olsa bile meydana gelir. Bu durum kadınlarda ortaya çıktığında, kadın orgazm disfonksiyonu olarak bilinir. Erkekler ayrıca orgazm disfonksiyonu yaşayabilir, ancak bu çok daha az yaygındır. Orgazmlar cinsel uyarılma sırasında yoğun salınma duygularıdır. Yoğunluk, süre ve sıklıkta değişebilirler. Orgazmlar az cinsel uyarılma ile oluşabilir, ancak bazen çok daha fazla uyarma gerekir. Birçok kadın, cinsel ilişkiden sonra bile, eşiyle orgazma ulaşmakta zorluk çekmektedir. Çalışmalar orgazm fonksiyon bozukluğunun kadınların yüzde 11 ila 41’ini etkilediğini gösteriyor. Orgazm disfonksiyonu aynı zamanda anorgazmi veya kadın orgazm bozukluğu olarak da bilinir.
Orgazm disfonksiyonunun altında yatan nedenleri belirlemek zor olabilir. Kadınlar fiziksel, duygusal veya psikolojik faktörlerden dolayı orgazma ulaşmakta zorluk çekebilirler. Katkıda bulunan faktörler şunları içerebilir: Yaşlılık, diyabet gibi tıbbi durumlar, histerektomi gibi jinekolojik cerrahi öyküleri, depresyon için bazı ilaçlar, özellikle selektif serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI) kullanılması, kültürel veya dini inançlar, utangaçlık, cinsel aktivitenin tadını çıkarma konusunda suçluluk, cinsel taciz, depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık koşulları, stres, zayıf özgüven, çözülmemiş çatışmalar veya güven eksikliği gibi ilişki sorunları belirtileri göstermektedir. Bazen, bu faktörlerin bir kombinasyonu orgazma ulaşmayı zorlaştırabilir. Orgazm olmama sıkıntıya yol açabilir, bu da gelecekte orgazma ulaşmayı daha da zorlaştırabilir.
Orgazm disfonksiyonunun ana semptomu cinsel doruğa ulaşılamamasıdır. Diğer semptomlar tatmin edici orgazm olmalarını ve doruğa ulaşmak için normalden daha uzun sürmeleri içerir. Orgazm disfonksiyonu olan kadınlar, cinsel ilişki veya mastürbasyon sırasında orgazma ulaşmakta zorlanabilir. Dört tür orgazm fonksiyon bozukluğu vardır. Birincil anorgazmi: Asla orgazm olmadığınız bir durum. İkincil anorgazmi: Daha önce de olsa, orgazma ulaşmada zorluk. Durumsal anorgazmi: En sık görülen orgazm fonksiyon bozukluğu tipi. Sadece oral seks veya mastürbasyon gibi belirli durumlarda orgazm olabiliyorsanız oluşur. Genel anorgazmi: Yüksek oranda uyandırılmış olsanız ve cinsel stimülasyon yeterli olsa bile, hiçbir koşulda orgazma ulaşamama. Orgazm fonksiyon bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzdan bir randevu almalısınız. Doktorunuzdan yardım almak, tekrar cinsel aktiviteden tam olarak yararlanabilmenizi sağlamanın en iyi yoludur.
Çiftler için danışma başka bir tedavi seçeneğidir. Bir danışman size ve eşinize, sahip olabileceğiniz herhangi bir anlaşmazlıkta çalışmanıza yardımcı olacaktır. Bu, hem ilişkide hem de yatak odasında meydana gelen sorunları çözebilir. Orgazm fonksiyon bozukluğu tedavisi durumun nedenine bağlıdır. Bazı durumlarda östrojen hormonu tedavisi kullanılabilir. Östrojen, cinsel duyarlılığın artmasına veya cinsel duyarlılığa kan akış miktarının artmasına yardımcı olabilir. Özetlemek gerekirse orgazm problemi ciddi sonuçları olan ve psikolojik nedenlerden kaynaklanabilen bir sorundur. Bu sorunun çözümü için öncelikle fiziksel bir muayeneden geçilmeli daha sonra uzman bir psikologdan yardım alınmalıdır. Siz de orgazm olamama problemi yaşıyorsanız bizimle ileitşime geçerek detaylı bilgi alabilir ve randevu talep edebilirsiniz.