Adet döngüsü, bir kadın dönemlerini aldığında başlar. Vücudunu terk eden adet kanı uterustan dökülen ürünlerdir. Adet döngüsünün geri kalanında uterusun astarı tekrar düşer. Hamileliğe hazırlık aşamasında bunu yapar; yumurta bir kadının adet döngüsü boyunca salınması durumunda ortaya çıkar. Döllenme gerçekleştiğinde, astar döllenmiş yumurtayı beslemek için yerinde kalır. Döllenme olmadığında adet döngüsü devam eder ve kadının sonraki adet döneminin başlangıcını işaret eden uterin astar dökülür.

Kadınlar menstrüasyona ortalama 13 yaşında başlar ve ortalama olarak 51 yaşına kadar adet görmeye devam edebilir ve buna menopoz denir. Adet görme oldukça karmaşık hormonal etkileşimler içerir. Adetin içerdiği kilit hormonlar östrojen ve progesteron yumurtalıklar tarafından üretilir ve hipotalamus tarafından salgılanan hormonların etkisiyle hipofiz bezinin ürettiği luteinize edici hormon ve folikül uyarıcıdır. Bu organlar arasındaki etkileşimlere hipotalamik hipofiz over ekseni HPO ekseni denir.

Adet dönemi, adet döngüsünün ilk aşamasıdır. Bu aşama, önceki devirden bir yumurta döllenmediğinde başlar. Hamilelik olmadığından, hormon düzeyleri östrojen ve progesteron düşer. Hamileliği destekleyecek uterusunuzun kalınlaşmış astarı artık gerekli değildir, bu nedenle vajinanızdan geçer.

Adet süreniz boyunca, uterusunuzdan bir kan, mukus ve doku karışımı salgılarsınız. Bu dönemde kramplar, göğüs hassasiyeti, şişkinlik, karmaşık ruh hali, sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk, bel ağrısı gibi sıkıntılar yaşamaktadır. Adet dönemi ortalama 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Bazı kadınların diğerlerinden daha uzun süreleri vardır.

Adet Döneminde Yaşanan Psikolojik Problemler

Foliküler faz, dönemin ilk gününde başlar ve yumurtladığınızda sona erer. Hipotalamus folikül uyarıcı hormonu (FSH) serbest bırakmak için hipofiz bezinize bir sinyal gönderdiğinde başlar. Bu hormon, yumurtalıklarınızı, foliküller adı verilen yaklaşık 5 ila 20 küçük kese üretmeye teşvik eder. Her folikül olgunlaşmamış bir yumurta içerir. Sadece en sağlıklı yumurta sonunda olgunlaşacaktır. Nadir durumlarda, bir kadının iki yumurtası olgunlaşmış olabilir. Foliküllerin geri kalanı vücudunuza yeniden emilecektir. Olgunlaşan folikül, rahim zarınızı kalınlaştıran östrojende bir dalgalanma meydana getirir. Bu, bir embriyonun büyümesi için besin açısından zengin bir ortam yaratır. Ortalama foliküler faz yaklaşık 16 gün sürer. Döngünüze bağlı olarak 11 ila 27 gün arasında değişebilir.

Adet döneminizi takip etmenin sizin için neyin normal olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olabileceğini unutmayın. Adet döngüsü ile ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa, sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşun. Adet döngüsü ile ilgili herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı bulmanın bir yolu da zamanınızı takip etmektir. Ayrıca kanamanız gereken gün sayısı veya periyotlar arasında fark edip etmediğinizdeki değişiklikleri kaydedin. Bazı kadınlar için doğum kontrol haplarının kullanılması adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir. Yeme bozukluğu gibi altta yatan sorunların tedavisi de yardımcı olabilir. Bazı menstrüasyon regl problemleri psikolojik faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kadın doğum uzmanı fiziksel bir sorun olmadığına dair muayenesini yaptığında sorunun nedeni farklı psikolojik etmenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle uzman bir psikoloğa başvurmanız bu problemin çözümünde etkili olacaktır.

Call Now Button